A més a més
 
   
 

Amb motiu del 40è aniversari del Consorci Costa Brava, en el segon trimestre de 2011 ha vist la llum el llibre Crònica de l'aigua a la Costa Brava, que té com a principals protagonistes a Oriol Mas (autor) i a Ramon Balasch (editor).

El llibre, editat per Clipmèdia Edicions, recull un relat periodístic de l'autor sobre les infraestructures de l'aigua a la Costa Brava, on no sols s'esmenta quines són, municipi per municipi, sinó que també s'explica la seva gestació, el motiu que va dur a la seva construcció, i d'altres anècdotes que serveixen per posar en context les diverses realitzacions. L'elevat nivell de detall i de rigor fa que aquesta no sigui solament una publicació de caire institucional, sinó que en determinats moments pugui esdevenir una obra de consulta per a professionals del tema.

El llibre també compta amb un gran nombre d'il·lustracions, antigues i modernes, que mostren visualment aquest pas del temps en les solucions adoptades en cada moment per proveir d'aigua els municipis i sanejar les seves aigües residuals. El Consorci Costa Brava agraeix a tots els arxius fotogràfics que han col·laborat en el llbre aportant, de forma desinteressada, el seu material gràfic.

 

 
   
 

Una altra realització emmarcada dins del 40è aniversari del Consorci Costa Brava és la producció d'un vídeo explicatiu sobre l'activitat de l'entitat. Aquest documental ha estat realitzat per l'empresa 24ixs (24 Imatges per Segon) i està subdividit en sis vídeos: un clip de resum, d'un minut de durada, i cinc clips addicionals que expliquen les diverses activitats del Consorci, com són l'abastament, el sanejament, la reutilització, l'educació ambiental i la recerca aplicada.

La versió original és en català, però se'n faran també versions amb subtítols en castellà i en anglès per tal de fer-ne difusió a un públic molt més ampli a través de la pàgina web. Els vídeos també es poden veure directament al canal que el Consorci Costa Brava ha creat a la plataforma audiovisual Vimeo.

Foto: Lluís Sala

 

 
   
 

El 3 de febrer de 2011 l'IRTA Mas Badia (La Tallada d'Empordà) va organitzar la jornada tècnica "Resultats d'assaigs de blat de moro. Recomanacions per a la campanya 2011". En ella, la tècnica d'IRTA Mas Badia, Elena González Llinàs, va fer-hi la presentació "Reg de blat de moro amb aigua regenerada procedent d'EDAR", en la qual va explicar els resultats dels dos primers anys d'experimentació en condicions controlades del reg de blat de moro amb aigua regenerada, en comparació amb el reg amb aigua de pou i amb una fertilització convencional amb adobs químics. Les parcel·les experimentals han estat cedides per la Comunitat de Regants de Solius (Santa Cristina d'Aro), la qual des de 2004 utilitza amb total satisfacció aigua regenerada provinent de l'EDAR de Castell d'Aro per al reg de part dels seus camps de blat de moro.

El finançament dels estudis realitzats fins al moment ha provingut de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Per a més informació sobre aquests estudis, podeu contactar amb Elena González Llinàs a través de l'adreça de correu electrònic elena.gonzalez@irta.cat.

Foto: Lluís Sala

 

 
   
 

Sota la coordinació de la International Association of HydroEnvironment Research and Engineering-Baden Württemberg, un grup de 30 estudiants internacionals de màster i doctorat de la Universitat de Stuttgart van visitar l'EDAR de Blanes el 13 d'octubre de 2010. Aquest grup va viatjar a Catalunya per poder fer diverses visites tècniques relacionades amb la gestió i tractament de l'aigua, entre elles l'EDAR de Blanes, amb un especial interès per conèixer amb detall la planta de regeneració d'aigua i la recàrrega de l'aqüífer del riu Tordera.

L'interès per fer aquesta visita va sorgir arran de la lectura per part dels organitzadors dels cursos de màster i doctorat de l'article "Summary of data concerning the quality of the reclaimed water produced at the Blanes Reclamation Plant (Costa Brava, Girona, Catalonia)" que va ser presentat al congrés internacional de reutilització d'aigua celebrat a Anvers (Bèlgica) l'octubre de 2007 [descarregar article].

En aquesta zona, el grup també va visitar la dessalinitzadora de Blanes, en tant que principal infraestructura construïda per a la reorganització dels recursos hídrics i de les demandes de la Costa Brava sud i del Maresme nord.

Foto: Lluís Sala